2010-12-07 11:24:03• hírek • MTI-Press

Gengsztermentes övezet

Amikor jövőre a világ legmagasabb kommunikációs központjának megnyitására emelik poharukat Tokióban a meghívottak, a jakuza gengszterei nem fognak ünnepelni. A beruházók azt állítják, gondjuk volt rá, hogy a japán alvilágot kirekesszék a 670 méter magas torony építéséből.

"Az alvilág nem teheti be a lábát" - jelentette ki a The New York Timesnak nyilatkozva Hironaka Toru ügyvéd, akit a beruházók azzal bíztak meg, hogy tartsa távol a bűnözők szervezeteit a projekttől. A fogadkozás része annak a kampánynak, amelyet a kormány és az üzleti világ közösen indított: együttes erőfeszítéssel igyekeznek elvágni a szervezett bűnözés és a japán vállalatok közötti, mélyen gyökerező kötelékeket.

Egy országos razzia során a közelmúltban letartóztatták a legnagyobb japán bűnöző szervezet, a Jamagucsi-gumi egyik vezetőjét, aki a vád szerint 40 millió jent zsarolt ki egy kjotói építkezési cégtől. A 63 éves Takajama Kijosi ennek a jakuzának volt tényleges főnöke azóta, hogy a bűnszindikátus első számú emberét 2005-ben tűzfegyverek tiltott birtoklása címén bebörtönözték.

"A szervezett bűnözés az egész japán nemzetgazdaságot fenyegeti, és különösen mély gyökereket eresztett az építőiparban" - fejtette ki Kisi Kohej, a japán rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának igazgatója.
A rendőrséggel a maguk területén más állami szervek is együttműködnek. A pénzügyminisztérium például utasította a bankokat, hogy hozzanak új intézkedéseket a pénzmosás megakadályozására, ne adjanak hitelt az alvilággal kapcsolatban álló vállalatoknak, és ne nyissanak számlát olyan egyéneknek, akikről ismeretes, hogy gengszterekkel működnek együtt vagy maguk is azok.


Kemény eszközökhöz folyamodnak a gengszterek, ha meggyőzésről van szó
Kemény eszközökhöz folyamodnak a gengszterek, ha meggyőzésről van szó


A fő célpont a 30 ezer milliárd jen (362 milliárd dollár) forgalmú japán építőipar. Az 1990-es években, befolyása csúcspontján az alvilág a rendőrség becslése szerint az építkezésekből származó teljes jövedelem 2-3 százalékát zsebelte be.

Goldman Sachs - pisztollyal

Sok szakértő szerint már régóta le kellett volna csapni a gengszterekre. A bűnöző szindikátusok ma már olyan kifinomult technikával rendelkeznek, hogy Jake Adelstein, aki számos könyvet írt a szigetország szervezett bűnözéséről, a jakuzát - a vezető amerikai bankházra utalva - úgy jellemzi: "Goldman Sachs - pisztollyal".

A rendőrség adatai szerint Japán területén 22 bűnszervezet hozzávetőleg 83 ezer gengsztert alkalmaz, az alvilág által ellenőrzött gazdasági szektor pedig mintegy 20 ezer milliárd jent (242 milliárd dollárt) képvisel. Az építőiparban a jakuza befolyása a II. világháború utáni időkig nyúlik vissza. A porig rombolt ország újjáépítéséhez az alvilág olcsó munkaerőt biztosított a vállalkozóknak, segített a sztrájkok letörésében és a munkafegyelem fenntartásában.

Napjaink jakuzafőnöke nyomást gyakorol a beruházókra, hogy fizessenek "védelmi pénzt" az építkezések zavartalan kivitelezésének biztosítása érdekében, ahogy az a kjotói esetben is történt, vagy látszólag "tiszta" cégek mögé bújva megszerzi a jövedelmező építkezési és szállítási szerződéseket.

2007-ben egy rendőrségi felmérés keretében 3000 építkezési vállalatot vizsgáltak meg. Egyharmaduk felfedte, hogy az előző évben megkörnyékezte őket a jakuza: vagy védelmi pénzt követelt tőlük, vagy szerződéseket kívánt kötni velük.
Előfordul, hogy a beruházó keresi meg a jakuzát, például azért, hogy rávegyen egy makacs telektulajdonost ingatlanának eladására. 2008-ban a Suruga nevű nagy ingatlan-beruházó cég elnöke lemondásra kényszerült, amikor a rendőrség őrizetbe vette annak a vállalatnak az embereit, amelyet a Suruga bérelt fel egy tokiói épület lakóinak eltávolítására. A bankok a hírre azonnal felmondták a Surugának nyújtott kölcsöneiket, és a cég csődbement.

Inuzuka Hirosi, az építőipari beruházók szövetségének tanácsadója azt mondta az amerikai lapnak, hogy az iparág régen engedett az alvilágnak. "A projektigazgatótól elvárták, hogy legyen jóban a helyiekkel, ami azt jelentette, hogy a zavarok megelőzése végett a jakuzával is együtt kellett dolgoznia" - magyarázta.


A torony a jakuzák kiszorításának lett a jelképe
A torony a jakuzák kiszorításának lett a jelképe



Míg korábban a jakuza elleni küzdelem közvetlenül a bűnözőket célozta meg, ma a hangsúly maguknak a cégeknek a felügyeletére helyeződött át. Azokra, amelyek együttműködnek az alvilággal, keményebb büntetéseket szabnak ki. Áprilisban a szövetség felszólította tagjait: minden szerződésbe vegyék be, hogy amennyiben a szerződő félről bebizonyosodik, kapcsolatban áll a jakuzával, a megállapodás érvényét veszti.

Már a másnapi ebéd is gond


Az új tokiói toronyépület, a Tokyo Sky Tree jelképévé vált ennek az erőfeszítésnek. 2008 végén a beruházáson dolgozó cégek, köztük a Tobu Railway vasúti társaság és az egyik legnagyobb építkezési vállalat, az Obayashi Corporation a helyi üzletemberekkel együtt jakuzaellenes bizottságot alakítottak. Az elmúlt években több mint száz hasonló összefogás jött létre.
Hironaka, a Sky Tree jakuza elleni bizottságának ügyvédje elmondta, hogy az építkezést szigorúan felügyelik a biztonsági őrök és a kamerák. A szerződéseket gondosan ellenőrzik annak megelőzése végett, hogy a szállítók közé alvilági fedőcégek szivárogjanak be - nemcsak építőanyagot és felszerelést nem vásárolnak tőlük, de még védőkesztyűt vagy étkezési szolgáltatást sem.

A beruházások zömét pénzelő helyi kormányzatok és hatóságok hasonló intézkedéseket léptettek életbe. Maga Tokió is ilyen szabályozást dolgozott ki.

Az alvilág megpróbál visszavágni. Tokió körzetében idén négy alkalommal is tüzet nyitottak építkezésekre. Noha senki sem sérült meg, az esetek aggodalmat keltettek. Japánban ugyanis szinte lehetetlen fegyvert szerezni, ha valaki nem tartozik a jakuzához. Ám a szakértők szerint a támadások azt is jelzik, hogy a jakuzavilág nehéz helyzetbe került: a szervezett bűnözés számára "ez valóságos jégkorszak".
"Megpróbáltak új jövedelmeket kicsikarni a gazdaság vezető ágazataiból, ez azonban visszaütött rájuk - közölte Jamanucsi Jukio, a Jamagucsi-gumi volt tanácsadója, aki ma is véd gengsztereket. - Egyes jakuzatagok számára manapság már a másnapi ebéd is gond."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: